Ενεργειακό γαϊτανάκι με κέντρο την Κύπρο | Εφημερίδα των συντακτών

Ενεργειακό γαϊτανάκι με κέντρο την Κύπρο

Εκτιμάται ότι η συγκυρία βοηθά στη διαμόρφωση λύσης-πακέτου

Του Τάσου Τσακίρογλου

Σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι μπλέκονται οι εξελίξεις της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο, της αξιοποίησης και μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της επίλυσης του Κυπριακού, καθώς όλοι οι διεθνείς παίκτες φαίνεται να εκτιμούν ότι η συγκυρία βοηθά στη διαμόρφωση μιας λύσης-πακέτου που εκ των πραγμάτων τίθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στην περιοχή μας βρίσκεται ήδη ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, αφού επισκέφθηκε πρώτα στην Κύπρο τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ενώ από χθες βρίσκεται στην Τουρκία, για να κλείσει τον κύκλο με την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου στα τέλη Μαΐου θα παραθέσει δείπνο στους δύο ηγέτες.

Οι διαπραγματεύσεις

Οπως, πάντως, άφησε ο ίδιος να εννοηθεί, εξαιτίας της ασταθούς οικονομικής κατάστασης στο νησί δεν προβλέπεται οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων διεκόπησαν με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η κινητικότητα αυτή συμπίπτει με τις πιέσεις από την Αγκυρα το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το δίλημμα «συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού ή διχοτόμηση», αμφισβητώντας ευθέως το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες και γεωτρήσεις και ωθεί για λύση του Κυπριακού στα μέτρα της. Η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος θα άνοιγε τον δρόμο για «ξεπάγωμα» κεφαλαίων στην ευρωτουρκική διαπραγμάτευση και, κυρίως, του κεφαλαίου «Ενέργεια», το οποίο «καίει» την Αγκυρα. Στη συζήτηση αυτή και στο πάρε-δώσε, «αντίδωρο» θα μπορούσε να γίνει για την Κύπρο η ευκολότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η αποπληρωμή των χρεών προς την Ε.Ε και την τρόικα, αλλά και η είσοδος στο ΝΑΤΟ, με προθάλαμο το πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη». Στο πλαίσιο αυτό η Αγκυρα επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα και σ’ επίπεδο Ε.Ε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες τις Βρυξέλλες επισκέπτεται κλιμάκιο Τούρκων αξιωματούχων, το οποίο έχει επαφές με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε., όπως γράφει σε ανάλυσή του στη «Χουριέτ» με τίτλο «Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» ο Σεϊφετίν Γκιουρσέλ, θα είχε πολλαπλό συμφέρον από μια λύση-πακέτο: οι εξαγωγές κυπριακού αερίου θα διασφάλιζαν την αποπληρωμή των δανείων, η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα μειωνόταν αισθητά, οι προσδοκίες για τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανανθράκων θα λειτουργούσαν ως κίνητρο για να αναζητήσει μια λύση στο Κυπριακό ο Ν. Αναστασιάδης, ενώ, τέλος, θα έβγαινε από τη μέση το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη σχέση της με την Τουρκία.

Σ’ αυτό το κλίμα αναμένεται η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης σχετικά με τη Θαλάσσια Διάσταση της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε., στην οποία η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα εισηγήθηκε τη διαμόρφωση κοινής πολιτικής, καθώς «κράτη-μέλη της Ε.Ε. απειλούνται από τρίτες χώρες, κατά την προσπάθεια της καθ’ όλα νόμιμης αξιοποίησης του ενδογενούς θαλάσσιου πλούτου τους».

“Μοίρασμα”

Παράλληλα, οι ΗΠΑ, με τις πετρελαϊκές εταιρείες τους να έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή, αναγνωρίζουν μεν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ΑΟΖ της, εκφράζουν όμως και την άποψη ότι αυτή η άποψη ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της θα μπορούσαν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν και κατά την επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Τζον Κέρι και, πιθανώς, με τον Τζον Μπάιντεν. Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών συνάντησε στις Βρυξέλλες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ στις ΗΠΑ θα βρεθεί στα μέσα Μαΐου και ο Ταγίπ Ερντογάν.

28/04/2013

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s