Πάρτε αποφάσεις για τον άνθρωπο | Υστερόγραφα

Πάρτε αποφάσεις για τον άνθρωπο

social-solidarity

Αλλαγές, ανατροπές, αναθεώρηση στρατηγικών, επαναπροσδιορισμοί στόχων, επικαιροποίηση προγραμματισμών, συγχωνεύσεις είναι κάποιοι από τους τρόπους που επιλέγουν οι επιχειρήσεις για να διασωθούν μέσα στο κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας της εποχής μας. Οι οικονομικοί οργανισμοί έχουν και το επιπλέον πλεονέκτημα της κρατικής χρηματοδότησης με την έγκριση της ευρωπαϊκής ένωσης. Στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας όμως και εκεί κύριο μέλημα είναι οι ενώσεις των τραπεζών με απώτερο σκοπό τον περιορισμό τους και την αύξηση της οικονομικής ισχύος τους.

Η Alpha Bank συγχωνεύτηκε με την Εμπορική. Η Πειραιώς, πρόσφατα, «απορρόφησε» την Γενική και την Αγροτική. Η Εθνική με την Eurobank προσανατολίζονται σε ένωση. Η Marfin δεν έχει πολλά χρόνια που εξαγόρασε Λαϊκή και Εργασίας. Όλες αυτές οι κινήσεις με προτροπή της κυβέρνησης και την έγκριση των εταίρων μας.

Άμεσο επακόλουθο το κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων. Οι νέοι οργανισμοί, ανανεωμένοι και κεφαλαιακά ισχυροποιημένοι, θέλοντας να μειώσουν τις δαπάνες, θα περικόψουν υπάρχοντα υποκαταστήματα σε ίδιους δήμους ή πόλεις. Αυτό σημαίνει σημαντικές περικοπές εργασιακού προσωπικού. Τραπεζικοί υπάλληλοι που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν προνομιούχοι και αποτελούσαν τη νεόπλουτη ελίτ της κοινωνίας μας θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας. Σημερινό δημοσίευμα αναφέρει τον αριθμό των 25.000 υπαλλήλων. Με προσμέτρηση όμως των ήδη αποδεσμευμένων θέσεων, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις 30.000. Άλλος ένας κλάδος τροφή στο «τέρας» της ανεργίας!

Για ποια κοινωνική συνοχή μιλάμε; Όταν  η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει; Όταν μέρα με τη μέρα προσθέτονται και νέοι άνεργοι πολίτες σε έναν ήδη μακροσκελή κατάλογο; Πάνω από 27% η καταγεγραμμένη, πολύ πιο πάνω από το 30% η πραγματική. Στους νέους πλησιάζει εφιαλτικά νούμερα αφού έχει προ πολλού ξεφύγει από το 60%.

Ορισμένοι πλουτίζουν σε βάρος των πολλών. Ολιγαρχία με την ομπρέλα της δημοκρατίας. Ανάπτυξη ακούμε αλλά δεν βλέπουμε.  Ανασυγκρότηση, διαφάνεια, επενδύσεις οραματιζόμαστε για …κάποια στιγμή στο μέλλον. Τώρα είναι το πρόβλημα κύριοι. Όχι άλλες αναβολές. Βάλτε μπροστά σας τον άνθρωπο και πάρτε αποφάσεις γι’ αυτόν! Δώστε έναν πάτο στο βαρέλι για να αρχίσει επιτέλους η πορεία προς τα πάνω. Κι αυτό θα γίνει μόνο με ανάσχεση της ανεργίας και δραστηριοποίηση του ενεργού-παραγωγικού κομματιού της κοινωνίας. Της νεολαίας!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s