«Λουκέτο» σε 300 σχολεία της Δυτ. Μακεδονίας βάζει το… πετρέλαιο | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

«Λουκέτο» σε 300 σχολεία της Δυτ. Μακεδονίας βάζει το… πετρέλαιο | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα.

Λουκέτο θα βάλουν από τις 7 Ιανουαρίου πάνω από 300 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, αφού τα κονδύλια για την ακριβή φέτος θέρμανση τελείωσαν πρόωρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, μετά από συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, λόγω αδυναμίας εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης. «Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώροι μάθησης των παιδιών μας θα πρέπει να μετατραπούν σε «ψυκτικούς θαλάμους» σημειώνουν. Τονίζεται ότι μόνο σε έναν νομό, αυτόν της Καστοριάς χρειάζονται άλλα 20 εκ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου.

Η επιστολή των δημάρχων στάλθηκε στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και στους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι το επόμενο 15νθήμερο που τα σχολεία είναι κλειστά θα βρεθεί μια λύση και δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Ιανουαρίου, όπως και στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πεθάνουν από το κρύο. Εδώ και αρκετές μέρες τα σχολεία λειτουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες με το καλοριφέρ να ανάβει μόνο δύο ώρες. Η κυβέρνηση δεν έστειλε την τελευταία δόση της χρηματοδότησης, που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Εδώ το κρύο είναι αβάσταχτο και τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα σε συνθήκες πολικές», δηλώνει στο Έθνος ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης.

«Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά. Στους 20 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το πρωί οι δρόμοι είναι παγωμένοι και το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν. Μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε τέτοιες συνθήκες; Με γάντια και σκούφους να κάθονται τόσες ώρες στην αίθουσα;»υποστηρίζει η πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Εορδαίας Κοζάνης, Παρασκευή Βρυζίδου.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά το σύνολο των σχολείων, ακόμη και αυτών που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση, τα οποία θα κλείσουν «αφενός γιατί έχουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειτουργίας από την έλλειψη κονδυλίων και αφετέρου σε ένδειξη συμπαράστασης», ενώ κανονικά θα λειτουργούν από την καινούργια χρονιά οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Δόση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων ζητά η ΔΟΕ

Να δοθούν τα χρήματα της δ’ δόσης του 2012 για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων ζητά, στο μεταξύ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καθώς υποστηρίζει ότι πολλές σχολικές μονάδες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περσινή χρονιά είχαν δοθεί 100 εκατομμύρια. «Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, πολλές σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου και δεν θα αργήσει η περίοδος που σχολεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω ψύχους» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία είχε ζητήσει εδώ και αρκετό διάστημα την εξαίρεση των σχολικών επιτροπών από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s