OCCUPY ATHENS

H συνάντηση της ενδεκάτης Ιουνίου, αφιερώθηκε σε μεγάλο μέρος στην παρέμβαση του David Graeber και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Θα έχουμε άμεσα, απομαγνητοφωνημένη και μεταφρασμένη τη συζήτηση που έγινε.

Μαζί μας ήταν και φίλοι/ες από την πρωτοβουλία για τη ριζική συνταγματική αλλαγή. Ο Βασίλης Ξυδιάς παρουσίασε το ιστορικό και τους βασικούς άξονες, στους οποίους κινείται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ειδικού σκοπού, η οποία μέχρι στιγμής έχει ενεργοποιήσει χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια (κυρίως διαδικτυακά, μέσω της σελίδας http://www.neosyntagma.net/).

Μέχρι στιγμής, έχουν επιλεγεί έξι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα κινούνται οι θεσμικές αλλαγές. Αυτό που όμως αποτελεί την τομή αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η πρόταση για λαική συντακτική/ εθνοσυνέλευση, κάτι που είχε τεθεί, αλλά δεν είχε επεξεργαστεί, πέρσι στις πλατείες και τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας. Προτείνεται δηλαδή, η συνταγματική αλλαγή να μην είναι υπόθεση των 300 βουλευτών και κάποιων ειδικών/συνταγματολόγων, αλλά ολόκληρου του πολιτικού σώματος, όπως έγινε πρόσφατα στην Ισλανδία. Έχουν προσκληθεί μάλιστα για τον Σεπτέμβριο, άνθρωποι που δούλεψαν πολύ την υπόθεση του συντάγματος στην Ισλανδία.

Σε αμεσοδημοκρατική κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις που έχουν τεθεί για νομοθετικές πρωτοβουλίες…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 565 επιπλέον λέξεις

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.